Wie is de baas

Wie is de baas

Door samen te gaan leven en de taken te verdelen ontstonden de eerste arbeidsrelaties: ik zoek noten voor jou en jij vangt een haas voor mij. Via de verschillende geloofssystemen waarin er onderscheid werd gemaakt in de waardering die men voor zijn/haar bijdrage ontving én Aristoteles visie op vertegenwoordig in gemeenschappen (geen zeggenschap voor de slaven), ontstond een samenwerkingsmodel waarin de elite en de werkaanbieders de dienst uitmaakten. 

Een structuur die door de eeuwen heen door hen overeind werd gehouden door steeds nieuwe wetten en regels af te kondigen. En dat lukte! Tot de digitale revolutie medio jaren negentig. Omdat die het gevolg was van de onomkeerbare ontwikkeling die het overdragen van kennis nu eenmaal met zich meebrengt, wat maakt dat iederéén sindsdien de mogelijkheid heeft de ander zijn/haar (kennis)werk aan te bieden (zzp). Maar in plaats van de economische en maatschappelijke waarde - van hun ideeën tot het feit dat zij bereid zijn hun eigen broek op te houden - te omarmen, worden zij nog steeds aangemerkt als een bedreiging. Voor zowel de structuur an sich als de daarin verworven eigen positie(s). Niet voor niets worden er vanaf die tijd steeds nieuwe maatregelen bedacht om de inzet van zzp-ers te ondermijnen.

Dus kan jij je afvragen of het voor onze economie, samenleving en mentale gezondheid niet veel beter zou zijn een vorm van beschermd ondernemen in te voeren waarin iederéén de vrijheid heeft zich beschikbaar te stellen voor alles, wél zekerheden/rechten hebben zonder dat er dienstverbanden ontstaan, men niet constant bezig hoeft te zijn met het volgende baantje én blijvend de kans heeft in zichzelf te investeren. Een transparant systeem mét bodemprijzen, waardoor schijnconstructies hun waarde verliezen, boefjes geen kans krijgen om te concurreren op arbeidsvoorwaarden en de overheid optreed als marktmeester.

Hoe? Door eens per week of per maand in elk UWV-kantoor, stad, regio of tijdens de avondopenstelling op een gemeentehuis een pop-up werkwinkel inrichten waar ondernemers die iemand nodig hebben- variërend van een dag tot een paar jaar- hun werk tegen een vooraf afgesproken tijd/prijs aanbieden inclusief een sociale bijdrage én anderen (flexwerkers, zzp-ers, ondernemers) het recht kunnen ‘kopen’ dat werk uit te voeren. Niet door te betalen met geld, maar door per maand of na afloop hun factuur sturen én de verkregen sociale bijdrage te sparen voor scholing of later. Bij de Sociale verzekeringsbank bijvoorbeeld die nu al de pensioenen, de kinderbijslag en dergelijke uitkeert. Dan ben je er! Toch....? Want als je steeds opnieuw werk kunt 'kopen' durft iederéén te ondernemen en heb je geen WW-uitkeringen of bijstand meer nodig. Helemaal als de overheid jouw zelfstandigheid, zelfredzaamheid en ondernemerschap zou waarderen door bijvoorbeeld geen belasting over het gespaarde bedrag te heffen, rente te betalen of dat bedrag uiteindelijk te verdubbelen....

Contact

Stichting Oraio
3814 TW Amersfoort
Mobiel +31(0)653519738
info@oraio.nl

Social Media

oraio social media linkedin footer

 

Algemene gegevens

Kamer van Koophandel: 68491824
IBAN: NL29 RABO 0317 8477 75